Respect & Energie

Repect en energie

Respect & Energie

Ik was 15 jaar en mijn vader was ziek. Hij had niet aangeboren hersenletsel (NAH).
Als er iemand in het gezinsleven ziek is, heeft dit impact op het hele gezin.
Hoe ga je daar dan mee om als puber? Ik wilde vooral niet anders zijn dan alle anderen dus ik negeerde het allemaal een beetje.
Maar betekende niet dat de emoties die ik voelde er niet waren maar ik stopte ze weg. Uiteindelijk heb ik in mijn latere leven daar mee weten te dealen.

Als ik daar eerder over had kunnen praten of als ik het herkende bij iemand anders, dan had me dat toch wel wat gedoe bespaard. Ik weet zeker dat een interactieve voorstelling die dicht bij de realiteit lag mij had geraakt in die periode. Wie weet was het balletje dan anders gaan rollen.


Hester

Ik ben Hester Dadema, oprichtster en eigenaar van Helder Theater. Dit was mijn situatie vroeger. Maar zo kunnen we nog tientallen situaties bedenken waar jongeren ook vandaag in verkeren. Waarin ze misschien ook vastlopen en waarover ze vragen hebben.
Of waarin ze een nog een heleboel niet weten! Situaties waarin communiceren een uitdaging is.

Ervaren en laten zien

Ik ben er heilig van overtuigd dat je een boodschap beter kunt overbrengen als je de ander het gevoel laat ervaren en de situatie daadwerkelijk laat zien. Dat is vele malen krachtiger dan het lezen van een (studie)boek. Onderzoeken bevestigen mijn gevoel.

Ik houd van jongeren. Jongeren zijn in een prachtige fase van ontwikkeling, maar deze ontwikkelfase is niet altijd gemakkelijk voor jongeren. Ze bevinden zich in allerlei ‘nieuwe’ situaties, soms hele onzekere en spannende situaties.
En niet altijd zijn ouders of leerkrachten dan de juiste personen om ze te helpen met het bepalen van keuzes of het ontwikkelen van een mening.

Wij willen deze jongeren met onze theatervoorstellingen raken, informeren en helpen met het vormen van een mening over levenszaken.

Communiceren kun je leren

We maken natuurlijk ook scenes voor ouders die we spelen op ouderavonden op scholen om inzicht te geven in de belevingswereld van hun kinderen. Of we maken scenes voor bedrijven en organisaties over onderwerpen die men graag eens wil aankaarten.

Niet alleen jongeren absorberen de boodschap beter door te ervaren, dat is ook voor volwassenen zo. Hoe jong of oud je ook bent als je situaties voor je ziet die herkenbaar zijn dan ben je veel sneller geneigd om er iets over te zeggen en er iets van te vinden.

Onze trainingsacteurs worden ingezet om volwassenen te laten oefenen met communiceren in diverse situaties.

Respect

Respect voor iedereen die naar onze scenes kijkt is dé belangrijkste factor bij het uitvoeren van onze taak. Respect voor een eigen beleving, respect voor een eigen mening en respect voor hen als persoon.

Wij hebben serieuze oprechte interesse en dat voelen mensen. Daardoor stellen ze zich open en mogen we een gevoel van kwetsbaarheid omturnen naar een gevoel van kracht.

Energie

De energie voelen van de groep is belangrijk om de boodschap goed over te brengen. Soms moet er wat extra energie bij maar in andere situaties mag het juist even wat minder. Onze acteurs stemmen hun energie af op de kijkers en slepen ze mee naar het energieniveau dat past bij de voorstelling, dat is elke keer weer mooi om te ervaren.

Schrijven van stukken over actuele onderwerpen

We schrijven diverse stukken waarin wij altijd denken vanuit de kijker. Ik ben intuïtief en voel goed aan waar de knelpunten zitten als ik een stuk schrijf. Zo lukt het elke keer weer om de vinger op de zere plek te leggen. Wij denken na over actuele onderwerpen maar staan ook open om een theaterscene op maat te schrijven.

Neem daarover gerust contact met ons op.

Respect en Energie

Als ik Helder Theater mag samenvatten in twee krachtwoorden dan zijn dit Respect & Energie. Met de juiste energie en met respect raak je je publiek. En dat is onze drijfveer.
Wij willen mensen raken en aan het denken zetten.

Wie zijn wij?

Anke

Ik ben Anke, trainingsacteur en ondersteunend medewerker. Ik ben getrouwd en heb drie zonen.

In 2014 ontmoette ik Hester, dit voelde gelijk goed! Ik kom vanuit de trainings- en coachwereld en had net mijn opleiding Trainingsacteren afgerond. De openheid en eerlijkheid spreekt mij erg aan en ook de kansen die ik krijg om mezelf te ontwikkelen.

Door het vertrouwen van Hester mag ik soms dingen doen die ik nog nooit eerder gedaan heb. Zo leer ik steeds meer. Een fijne werkrelatie met vertrouwen, eerlijkheid en plezier is voor mij de beste, misschien wel de enige manier om te werken en leren. Dat heb ik hier gevonden!

Zelf leer ik het snelst door ervaring, gewoon door te doen. Daarom ben ik erg enthousiast over het vak trainingsacteren. Dat ik op deze creatieve manier een bijdrage kan leveren aan iemands ontwikkelingsproces is voor mij een enorme uitdaging. Daar beleef ik ontzettend veel plezier aan.

Op kantoor werken we hard maar we hebben het ook gezellig. Heb je vragen over een voorstelling of over trainingsacteren? Bel ons gerust.

Respect en Energie

Annemarieke

Ik ben Annemarieke, allround acteur en ondersteunend medewerker.
Ik kom van de theateropleiding en in 2011 stapte ik Helder Theater binnen. De beste stap die ik ooit heb gezet. Ik voel me helemaal thuis bij Helder Theater.

‘Waar ik tijdens de opleiding het liefst wegliep voor de dramalessen, vind ik het nu juist leuk om te improviseren en in de verschillende rollen te kruipen.’

De eerste keer iets nieuws doen is altijd spannend. Het was toch iets geheel anders dan de musical Spring Awakening waar ik een rol in had. Maar Hester gaf me vertrouwen en geloofde in mij. Dat zorgde ervoor dat ik gewoon ging doen . Ik krijg bij Helder Theater de kans om te blijven groeien.

Bij Helder Theater is het nooit hetzelfde. Dat maakt werken enorm leuk. Ik speel mee in diverse theaterstukken, ik mag meedenken bij het maken van nieuwe voorstellingen en ik assisteer op kantoor.

De openheid en mogelijkheden die mij worden geboden zijn supertof.
Nu ik ook regelmatig op kantoor te vinden ben voel ik mij extra betrokken bij alle facetten van Theater.

Ik vind het fijn om deel te mogen uitmaken van dit team. We spiegelen niet alleen ons publiek maar we houden ook elkaar spiegels voor zodat we blijven groeien.

Meer weten?

Word jij geconfronteerd met een onderwerp en weet je niet goed hoe je dat bespreekbaar moet maken zodat de boodschap ook echt overkomt? Wil jij een onderwerp bespreken met respect en energie?

Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Bekijk onze voorstellingen >
Zit het onderwerp dat jij wilt bespreken er niet bij? Bel even, dan kijken we graag met je mee hoe wij je kunnen helpen.