Hester Dadema

Hester Dadema eigenaar van Helder Theater (1976)

Acteur/ presentator

Ook ik moet natuurlijk een stukje schrijven over wie ik ben en wat ik allemaal gedaan heb:) . Na mijn opleiding CMV in Nijmegen met als hoofdvak Drama heb ik nog 1,5 jaar orthopedagogiek gestuurd. Maar was toch te veel een doener en besloot om lekker te gaan werken. Bijna 10 jaar als jongerenopbouwwerker gewerkt in de gemeente Deurne. Super leuk om met jongeren te werken! En nog steeds.

Daar is Helder Theater ook gestart. Ben samen met collega Peter van de Poort een stuk gaan maken over bewustwording rondom mantelzorger zijn als jongere. Deze voorstelling hebben we uit ons hart gemaakt en gespeeld. En dat ging zo goed! Voorstelling was een succes. GGD heeft mij toen de kans gegeven om in 2015 een nieuwe interactieve voorstelling te maken over jongeren en Alcohol en ze wilden graag 80 voorstellingen kopen op voorhand kopen! En zo is het allemaal begonnen!

Op dit moment hebben we een hele leuke en vrolijke groep mensen bij Helder Theater die veel voor jeugd en ouders spelen. Maar we spelen eigenlijk voor iedereen die iets wil vertellen/ aanzwengelen/ bespreekbaar maken van maatschappelijke thema’s.

Pracht werk! Ben erg trots op wat we hebben bereikt! En we gaan lekker door!!

Groeten Hester

Jeroen Dekkers

Jeroen Dekkers (1989)

Jeroen zegt: “Don’t let anyone steal your Rock ‘n’ Roll!”

Op jonge leeftijd schrijft Jeroen in vriendenboekjes dat hij later acteur in GTST wil worden. En als hij op zijn 8e in de musical Oliver! speelt, weet hij: hiervan wil ik méér. Vanaf dat moment speelt hij in diverse musicalproducties. Na de middelbare school studeert Jeroen af aan de opleiding muziektheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Daarnaast verdiept hij zich in het werk van Sanford Meisner aan The William Esper Studio in New York en volgt een intensieve opleiding aan de Acteerstudio van Paul Dekker in Den Bosch.

Jeroen over zijn werk bij Helder Theater: “Ik vind het geweldig om op een speelse en interactieve manier jongeren mee te nemen in een stuk zodat ze op het eind van de voorstelling iets geleerd hebben. Volgens mij ligt de kracht in het communiceren met jongeren op gelijkwaardig niveau. Met een vermanend vingertje zwaaien doen we niet”.

Naast zijn werk voor Helder Theater staat Jeroen in verschillende toneel- en muziektheatervoorstellingen en werkt hij als freelance zanger, acteur en trainingsacteur. Jeroen speelde in 2015 in De Zere Neus van Bergerac (regie Pieter Kramer) van het Ro Theater en heeft een gastrol in de tv-serie Jeuk.

Jeroen Dekkers

Roy Smolenaars

Roy Smolenaars (1975)

Roy zegt: “If you wanna go fast, go slow”.

Van barman tot docent, Roy had altijd een keur aan baantjes. Er is echter één rode draad in zijn loopbaan, want Roy speelt al zijn hele leven theater. Acteren en muziek zitten hem in het bloed. Steeds opnieuw komt het podiumbeest in hem naar boven.

Roy volgde de vooropleiding van de toneelschool Maastricht en daarna de HBO opleiding CMV in Nijmegen. Gulzig naar kennis en nieuwe impulsen volgt hij daarnaast overal en nergens workshops. Op deze manier ontdekt hij dat hij grote affiniteit heeft met bewegingstheater. Tien jaar lang staat Roy voor de klas als docent animatie op een ROC. Ook is hij drie jaar coach van schipperskinderen en jarenlang actief in het jeugd en jongerenwerk.

Over zijn werk bij Helder Theater: “De vrijheid die wij als acteurs hebben om een boodschap over te brengen bij het spelen van de theaterproducties inspireren me enorm. Iedere groep en interactie is anders. De positiviteit binnen het team zorgt voor krachtige producties en sterk spel. Voorstellingen zijn afwisselend en dynamisch en duren eerder te kort dan te lang”.

Roy is de Frontman van de Memphis Maniacs. Ook doet hij als zelfstandig acteur veel klussen op maat. In zijn vrije tijd bokst Roy en onderneemt zoveel mogelijk met zijn gezinnetje.

Roy Smolenaars

Lonneke Schilders

Lonneke Schilders trainingsacteur (1973)

Lonneke zegt: ‘Ben de regisseur van je eigen leven!’

Na de PABO studeert Lonneke ‘Interculturele Communicatie’ en volgt een intensieve opleiding tot trainingsacteur. Al tijdens haar studie begint ze met acteren. De passie voor haar spel wordt verder aangewakkerd bij theater verenigingen als de Muze en De Nieuwe Vorst uit Tilburg en Zoetelieven en Picos in Den Bosch.

Lonneke vindt het heerlijk om zich te verplaatsen in een rol of in een karakter. Haar talent om nauwkeurig te observeren zorgt ervoor dat zij personages levensecht neerzet. Iets waar ze ontzettend veel voldoening uithaalt.

Lonneke over haar werk bij Helder Theater: “Dat Helder Theater op een prikkelende manier diverse thema’s voor verschillende doelgroepen en organisaties theatraal vormgeeft, is een kolfje naar mijn hand”.

Naast de werkzaamheden voor Helder Theater werkt Lonneke als trainer, coach, supervisor en trainingsacteur voor de Fontys Hogeschool Pedagogiek.

Lonneke Schilders

Hilde van Engelen

Hilde is verteller. Causeur. Haar verhalen verlevendigt ze graag door de mensen waarover ze spreekt tegelijk ook als type neer te zetten. Als je het zo bekijkt dan speelt zij al van kleins af aan rollen, in haar eigen (sterke) verhalen. In 2015 besloot zij te professionaliseren en volgde zij een opleiding tot trainingsacteur. Het beroep Trainingsacteur is voor Hilde lang onopgemerkt gebleven. Op het moment dat zij zich realiseerde dat trainingsacteren als specialisme bestond wist zij ‘Dit wil ik doen’.

Ze volgde de opleiding tot Trainingsacteur. Al snel daarna ging ze aan de slag. Ook ontwikkelde ze samen met Trainingsacteur Lonneke Schilders WIT, Werkdruk Interactief Theater. Een voorstelling bedoelt om de problematiek rond beroepsmatige overbelasting laagdrempelig bespreekbaar te maken.

De open cultuur, het enthousiasme en de aanpakmentaliteit die bij Helder Theater horen, horen ook bij Hilde. Daarom voelt ze zich bij Helder zo thuis. Hilde is opgeleid als Sociaal pedagogisch werker, heeft veel commerciële ervaringen opgedaan in het bedrijfsleven en werkt ook als tekstschrijver en acquisitie adviseur. Ze is trotse moeder van een zoon en een dochter.  Ze wordt blij van; Pubquizzen, over de grens koken, genieten van eten, grappige dieren en nog veel meer. 

Een levenswijsheid van Hilde: ‘Als je je echt verplaats in een ander begrijp en zie je zoveel meer!’.

 

Sabine Beens
Sabine heeft altijd gezegd dat ze haar hele leven zou blijven spelen in plaats van werken. De magie van theater en acteren, werkt voor haar betoverend en verslavend. Het zit in haar bloed, diep in haar vezels.
Na de havo voor Muziek en Dans te Rotterdam studeert Sabine af aan de Frank Sanders Academie voor Musicaltheater te Amsterdam. Naast deze studie volgt ze verschillende workshops van onder andere, Hugo Metsers, Jeroen Krabbé, Lenette van Dongen en Cees Geel.
Ook volgt ze twee maanden een intensieve Shakespeare workshop aan de LAMDA in Londen.
Sabine heeft veel ervaring op het gebied van musical, toneel, cabaret, film en televisie. Zo speelt ze een groot aantal verschillende rollen in de musicalproductie “HONK!” Haar bijdrage blijft niet onopgemerkt. Ze ontvangt hiervoor namelijk een nominatie voor de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Tevens ontvangt ze voor dezelfde rol een nominatie bij de Vlaamse Musicalprijzen.
Sabine over haar werk bij Helder Theater: “Het is fantastisch dat je iets wezenlijks kan toevoegen. Dat je er toe doet omdat je het publiek aan het denken zet en een discussie oproept die veel verschillende en ingewikkelde aspecten belicht van dilemma’s waar jongeren mee te maken hebben.”
Sabine maakt deel uit van het vaste docententeam van Muziektheaterschool ROES te Breda. Ook geeft zij zanglessen, theaterlessen en musicalworkshops, thuis en aan huis door heel Nederland.
Naast haar drukke acteer, doceer en zangagenda is Sabine moeder van een dochter en zoon.
Linn Stil

Linn Still (1991)

Linn zegt: “Misschien ga je snel door het leven omdat je niets wilt missen, maar wat als je daardoor nou een heleboel mist”.

Al op de middelbare school begint Linn met het spelen van theater. Theaterlessen voelen voor Linn als één grote speeltuin. Ze vindt het geweldig om in de huid van een ander te kruipen. Wanneer ze ontdekt dat ze van haar grote passie haar beroep kan maken, is de keuze dan ook snel gemaakt.

Linn volgt de musicaltheater opleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. In 2014 speelt ze in de kindermusical Bob de Bouwer.

Linn over haar werk bij Helder Theater: “Ik vind de combinatie van acteren en improviseren rondom maatschappelijk relevante onderwerpen super. Het is steeds opnieuw weer geweldig om te ervaren hoe het publiek mee denkt, voelt en doet!”

Linn werkt als Sprookjesboom poppenactrice in De Efteling. Ook geeft zij musical- en theaterlessen aan jong en oud.

Linn Still

Kristel Vercraeye

Kristel Vercraeye (1984)

Kristel zegt:  “Je kunt meer dan je denkt!”

Na het afronden van haar middelbare school, studeert Kristel Pedagogiek en Orthopedagogiek. Naast deze opleidingen ontplooit ze ook haar passie en volgt de MusicAllFactory in Tilburg en het Conservatorium. Ook na haar studie volgt Kristel verschillende verdiepingen. Zoals een summercourse aan de Guildford School of Acting in Engeland en Kemna ‘De Jaargang’ in Amsterdam. Daar krijgt ze onder andere les van Halina Reijn, Martin Schwab, Katrien van Beurden en Ben Maasdam.

Kristel vindt het heerlijk om emotionele rollen te spelen. Ze laat graag kanten zien die in het dagelijkse leven onder belicht blijven. Deze evenwichtige dame krijgt een kick van waanzinnig boos, hysterisch, verdrietig of paniekerig spel.

Kristel over het spelen bij Helder Theater:  “De combinatie van het spelen voor en met kinderen, tieners en pubers. Ze iets leren maar tegelijkertijd zelf ook mijn passie uitvoeren. Interactief theater is echt mijn roeping.“

Kirstel speelde in de musical Cyrano (in het m-lab) en figureerde in de series ’Celblok H’ en ‘Volgens Jacqueline’.  Naast haar werk bij Helder Theater geeft Kirstel zangles en treedt zij op. Dit doet zij alleen of samen met een gitarist, in het duo Bland-it.

Kristel Vercraeye

Kimberly Nieuwenhuis

Kimberly Nieuwenhuis (1991)

Kimberly zegt: “Ben lief voor elkaar!”

Als Kimberly 10 jaar is, speelt ze in de musical ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ Dit vindt zij zo geweldig dat ze haar dromen om dierenarts te worden laat varen en alles op alles zet om actrice te worden. Na haar middelbare school volgt ze de Fontys Muziektheater opleiding en begint een carrière als zangeres.

In 2006 vertegenwoordigd Kimberly Nederland, op het junior songfestival in Boekarest. Dit doet ze met het zelfgeschreven lied ‘Goed’. Ook schopt ze het in 2009 tot de live shows van X-Factor.

Kimberly over haar werk bij Helder Theater: “De voorstellingen hebben allemaal een boodschap die het publiek echt kan raken en inspireren. De combinatie tussen educatie en vermaak vind ik ontzettend mooi”.

Kimberly werkt als Sprookjesboom poppenactrice in De Efteling. Haar allergrootste passie is zingen. Je vindt haar daarom ook vaak op een podium achter een microfoon.

Kimberly Nieuwenhuis

 

Femke Veltman

Femke Veltman (1982)

Femke zegt: “Zorg dat het kind in je nooit verloren gaat!”

Acteren geeft Femke een ultiem gevoel van vrijheid. Ze begint als ze tien is en stopt daarna nooit meer. Na haar middelbare school volgt ze de opleiding theaterdocent aan de ARTEZ in Arnhem.

Femke werkt als theaterdocent en regisseur. Ze werkt het liefst met kinderen omdat ze verliefd is op hun onbevangenheid. Ze verzorgt verschillende schoolprojecten en werkt regelmatig in een eigen collectief. Het liefst geeft Femke sprekende beelden en bedenkt ze mooie verhalen. Dan vlucht ze even weg in haar eigen fantasie.

Femke over haar werk bij Helder Theater: “Ik vind het ontzettend fijn te werken voor een organisatie die open staat voor vernieuwing en creativiteit. Waar helder communiceren naar de toeschouwer centraal staat.”

Mats Lodenstijn

Mats Lodenstijn (1989)

Mats zegt: “Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak”.

Al op vierjarige leeftijd is de slaapkamer van Mats het toneel voor diverse optredens. Gelukkig blijft het niet bij deze ‘tussen de schuifdeuren’ voorstellingen. In 2014 studeert Mats af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, richting Muziektheater. Tijdens zijn opleiding speelt hij o.a. rollen in ‘Pygmalion’, ‘The Wild Party’ en ‘42nd Street’.

Mats zijn afstudeervoorstelling ‘Brandend Water’ werd genomineerd voor de Entreeprijs 2014 op Theaterfestival Boulevard. Daarnaast speelde hij bij onze oosterburen in de productie ‘HAIR’ en is hij te zien in de kindervoorstelling ‘Het Leven van Sofie’.

Mats over zijn werk bij bij Helder Theater: “Het zwart waar je normaal inkijkt, valt weg. Dat maakt het extra spannend en kwetsbaar. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat de jongeren zich herkennen in de situatie die je speelt. Als je ze dan mee krijgt, is het echt supervet!”

Mats is mede-oprichter van het project ‘♫Ken je Mij’, waarbij muziek voor mensen in een ver stadium van dementie centraal staat. Ook is hij leadzanger van de soul & funk formatie Sticks ’n Stones en werkt als docent aan het KCW in Waalwijk.

Mats Lodenstijn

Jeroen Scholten

Jeroen Scholten (1975)

Jeroen zegt: “Geniet en laat anderen ook genieten!”  

Tijdens zijn opleiding tot basisschoolleerkracht aan de PABO, begint Jeroen als acteur in de Efteling. De ervaring daar, de praktijk en de interactie met het publiek, leren hem veel. Hij merkt al snel dat zijn interesse bij acteren ligt. En zo wordt theater het speerpunt van zijn opleidingen.

Jeroen geeft theaterles aan kinderen in de basisschoolleeftijd. In zijn lessen geeft hij kinderen middelen om beter te leren spelen en om vorm te geven aan de eigen fantasie. Dit doet hij door middel van improvisatie rond bepaalde thema’s en onderwerpen. Door coaching op de resultaten leren kinderen verder te komen in hun bewustwording van eigen handelen en doen.

Jeroen over zijn werk bij Helder Theater:  “Ik vind het heerlijk om gevoelens en emoties over te brengen. We improviseren rondom een duidelijke boodschap zodat er echt iets gebeurt.”

Jeroen staat stevig met beide benen op de grond. Naast zijn drukke werkagenda werkt Jeroen graag in het groen. Zo ontspant hij tijdens het werken in zijn moestuin of tijdens het maaien van het gras.

Roel van Dongen

Roel van Dongen (1953)

Roel zegt: “Achter de wolken schijnt de zon!”

Roel is een artistieke duizendpoot en werkt al jaren als creatief zelfstandig ondernemer.

Tien jaar werkte Roel als groepsleider op een internaat voor moeilijk opvoedbare jongeren als hij in 1998 definitief kiest voor een bestaan als acteur en pantomimespeler. Inmiddels toert Roel al meer dan 25 jaar als muzikale clown door het land. Ook wordt hij al ruim 25 jaar veelvuldig gevraagd als pantomimespeler en als acteur voor bedrijfsfilmpjes & commercials op TV.

Roel over spelen bij Helder Theater: “Ik vind het fantastisch dat ik iets kan bijdragen in de opvoedkundige ontwikkeling van onze nieuwe generatie door het werken met en voor jongeren”.

Naast zijn werk voor Helder Theater en zijn agenda gevuld met acteeropdrachten is Roel actief voor de landelijke brancheorganisatie van artiesten & muzikanten. Hij houdt zich daar bezig met het registreren van ideeën en concepten op het gebied van auteursrecht. Daarnaast is hij, als community manager, actief op diverse internet platforms voor artiesten & muzikanten. Tot slot werkt Roel als programmeur voor Muziekcafé Lohengrin in ’s-Hertogenbosch.

Roel van Dongen

Annemarieke Leurs

Annemarieke Leurs (1989)

Annemarieke zegt: “Droom, durf, leer, en geniet!”

Als kleine meid ging Annemarieke zingend en dansend door het leven. En als ze iets gedaan wilde krijgen, zette deze dame haar acteer skills in. De kleine drama-queen in haar wist het publiek al op jonge leeftijd te bespelen. Het was dan ook geen verrassing dat Annemarieke koos voor een carrière als actrice.

Op de middelbare school waren de musicals waarin ze speelde, veel leuker dan de reguliere vakken. Daarom koos Annemarieke, na middelbare school, voor de Willem Nijholt Academie (Musical- en Muziektheater) in Nijmegen. Toen ze tijdens de opleiding een eigen solovoorstelling maakte, viel alles op zijn plaats. Ze wist het zeker. Ze ging theater maken met een verhaal, over de realiteit en actuele onderwerpen. In 2011 speelde Annemarieke de rol van Anna in Spring Awakening, een productie van Joop van den Ende en het M-lab.

Annemarieke over het spelen bij Helder Theater: “De kunst is om een rol zo neer te zetten dat jongeren zich ermee kunnen identificeren. Door de interactie is elke voorstelling anders. Ik vind het mooi dat ik jongeren iets kan meegeven zonder met het vingertje te wijzen. Interactief theater spelen is zó gaaf, ik heb echt het allerleukste beroep dat er bestaat.”

Annemarieke speelt zeer regelmatig in interactieve producties. Daarnaast werkt zij, als officemanager, op het kantoor van Helder Theater.

Daniël Groener

Mijn naam is Daniël Groener en ik werk sinds 2013 als freelance acteur voor Helder Theater. Ik heb 9 jaar fulltime in het basisonderwijs gewerkt. In 2009 ben ik voor mijzelf begonnen als theaterpedagoog en coach.
Als theaterpedagoog werk ik vooral als trainingsacteur, dramadocent, acteur en trainer. Als coach werk ik vooral als klassencoach; hier coach ik klassen en vooral docenten in het creëren van een positief klassenklimaat. Daarnaast werk ik ook nog 3 dagen per week als docent, mentor en leerlingbegeleider op de Noordgouw in Heerde. Hier geef ik les aan een eerstejaars kader/mavo klas.Werken voor Helder Theater maakt het voor mij mogelijk om te doen wat ik leuk vind; theater maken en mensen raken.De tijd die ik over heb, besteed ik graag aan varen in mijn bootje, duiken in Nederland of het buitenland en rondrijden op mijn motor.

Ton Peeters

Ton Peeters (1966)

Ton zegt: “Blijf altijd bij jezelf, bij je eigen kracht en passie!”

Ton zingt in verschillende popbands als hij in aanraking komt met zangpedagoog Edward Hoepelman uit Tilburg. Deze adviseert hem de opleiding Musicalfactory in Tilburg te volgen. Daarnaast doet Ton verschillende intensieve acteer en zangworkshops. Zijn inspanningen worden beloond met prachtige rollen in grote en kleine producties.

Ton begint zijn zangcarriere in de pop- en rockbands Multi Vitamins en Volumia! Na zijn opleiding aan de Musicalfactory speelt hij in genomineerde musicals waaronder Jesus Christ Superstar (1994, Tilburg), Miss Saigon (1996 –  Scheveningen), Les Miserables (1998 –  Antwerpen), Elisabeth (1999 – Scheveningen), Kuifje de Musical (2001 – Antwerpen) en De Kleine Zeemeermin (2004 – Efteling). Ook speelt hij verschillende rollen in de Dinnershow in Rotterdam (2003).

Als acteur speelt Ton in de series Westenwind (2000), GTST (2002) en Smeris (2014)

Zijn jarenlange acteerervaring en ruimschootse mensenkennis maken Ton de perfecte trainingsacteur voor bedrijfstrainingen.

Ton over zijn werk bij Helder Theater: “Bij Helder Theater krijgt een acteur alle ruimte om te improviseren rondom een maatschappelijk thema. De pedagogische interactie met het publiek geeft me een ontzettend voldaan gevoel”.

Momenteel combineert Ton zijn acteerwerkzaamheden met interieur ontwerpstudio en showroom Do’s in Eindhoven waarvan hij, samen met zijn partner Anke, eigenaar is.

Ton voelt zich bevoorrecht dat hij elke dag de rol van Papa mag spelen voor zijn uit China geadopteerde dochter Ning.

Ton Peeters

Peter van der Poort