CJP

Online Ouderavond

Helder Theater blijft zichzelf (ontwikkelen)

Ooh wat was dat spannend! We zijn om 15.00 uur al bij elkaar gekomen terwijl we pas om 20.00 uur online zijn gegaan. Nóg een keer oefenen en nóg een keer testen. Omdat een online ouderavond toch echt even wat anders is dan offline. Er mocht niets fout gaan.

We hebben alles uit de kast getrokken om online verbinding en betrokkenheid te creëren met de ouders thuis. En dat is best goed gelukt vinden we zelf! We lagen in bed nog te stuiteren van enthousiasme.

Online spelen kan dus wel degelijk

Zo hebben wij ervaren!
Grote dank aan Bob. Hij gaf ons rust door de techniek uit handen te nemen zodat wij ons konden focussen op dat waar wij goed in zijn: Een boodschap overbrengen!

We kregen veel goede reacties van de kijkers en opbouwende feedback om deze online ouderavond nóg beter en leuker te maken. Op kantoor hebben we de boel een beetje verbouwd zodat we dit vaker kunnen gaan doen. Leuk!
Dus wil jij ons ook online inzetten? Dat kan nu.

Op sommige scholen komen veel ouders naar ouderavonden maar op andere scholen is het wat lastiger om ouders enthousiast te krijgen voor een informatieavond. Het kan zijn dat deze ouders geen tijd, geen zin of niet in de gelegenheid zijn om te komen. Onze leuke, vrolijke en interactieve online ouderavond kan zomaar eens een gat in de markt zijn om ook deze ouders te bereiken. De ouders kunnen gewoon lekker vanuit huis inloggen en ook iets opsteken over het opvoeden van hun puber.

Klinkt wel goed toch?

Wil jij binnenkort ook iets live gaan presenteren? Onze acteurs willen graag jouw livestream op een ludieke manier versterken. Denk aan het uitspelen van situaties door acteurs of voorzitterschap. Wil je er meer over weten?
Neem dan gerust contact met ons op.

We hebben een nieuw Helder product!

Frisse filmpjes om het gesprek te starten

We hebben nog iets leuks gedaan in deze ‘Coronatijd’.
De GGD West Brabant heeft ons benaderd om filmpjes te maken die juffen en meesters van het BO kunnen inzetten tijdens de lessen.
De inhoud van de filmpjes kunnen gebruikt worden als aanleiding voor een gesprek over een bepaald onderwerp.
Nu dus ‘De Coronaregels’.

De scholen starten weer op

Ondanks dat we erg enthousiast zijn geworden over de online mogelijkheden zijn we ook heel blij dat de scholen weer opstarten en dat onze voorstellingen weer geboekt worden. We komen natuurlijk het liefst gewoon op locatie spelen.

Een tijdje geleden hebben we een nieuwe voorstelling gemaakt voor de gemeente Weert. Deze voorstelling is voor kinderen van het BO- en Brugklasleerlingen en gaat over armoede.

Opgroeien in armoede komt ook in Nederland voor en dat is niet makkelijk.
Hoe ga je hier als kind mee om?
Waar loop je dan allemaal tegenaan?
En hoe moeilijk is het om dit te bespreken met je vrienden en klasgenoten?

Het doel van de voorstelling is om openheid en eerlijkheid te creëren maar ook om er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen.
Het is een mooie voorstelling geworden met als titel ‘Armoede, geen grapje…’
We komen deze voorstelling ook graag bij jou op school spelen.

Neem daarvoor contact met ons op.

 

Jongens, opgelet!

Misschien heb je gehoord dat we jongeren hebben opgeroepen om deel te nemen in ons jongeren adviespanel. Superleuk dat we al filmpjes hebben mogen ontvangen. Dankjewel daarvoor! We sluiten de inschrijvingen nóg niet, er is dus nog kans. We hebben op dit moment vooral meiden die geïnteresseerd zijn. Dus jongens, laat van je horen!

Lees er hier meer over >

 

 

 

De eerste weken van intelligente lockdown zijn voorbij. Een behoorlijke uitdaging voor ons allemaal en het is ook nog niet voorbij. En wat gaan wij dan doen de aankomende maanden?

Heel veel dingen worden nu online gedaan, lesgeven, overleggen, alles is online. Maar kan interactief theater eigenlijk online? Daar hebben we de afgelopen weken veel over nagedacht. Best lastig!

Uiteraard willen we online zichtbaar blijven, dat doen we onder andere via onze Facebookpagina en hebben daar de rubriek: Nu alles anders is in het leven geroepen.
Maar dat ‘anders’ is alweer bijna normaal. We broeden nu op een andere rubriek.
Blijf ons volgen.

Online spelen vraagt om een totaal andere manier van werken. In het kader van, als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat zijn we vol enthousiasme aan de slag gegaan. Maar heel eerlijk, het liefst zien we jou en de leerlingen gewoon offline.

We willen gebruik maken van deze gelegenheid om jou en al onze netwerkpartners van harte te bedanken voor de steun die we hebben ontvangen. In allerlei vormen. Van bezorgde berichtjes, lieve telefoontjes tot aan creatieve opdrachten. Heel fijn om te merken dat we gewaardeerd worden.

Bedankt!

Ouderavond online

Ja!  We hebben onze eerste scenes geschreven en opgenomen voor een online ouderavond over sociale media en opvoeden, die we begin mei gaan ‘uitzenden’.
We denken dat we er iets heel positiefs, herkenbaar en boeiends van hebben gemaakt en we verzorgen deze avond samen met onze mediacoach en pedagoog Katja Verhagen (www.mediafulness.nl)
We zijn verrast over het resultaat en we kijken ernaar uit om op deze manier weer in contact te komen met ouders.

De ouderavond is in opdracht van de gemeente Meierijstad. Ben je benieuwd naar hoe wij dit aanpakken en/of wil je ook een ouderavond online organiseren? Laat het ons dan weten dan kunnen we je wellicht uitnodigen om hierbij online aanwezig te zijn. Stuur dan even een mailtje naar info@heldertheater.nl.

Op zoek naar jongeren tussen de 12 – 18 jaar

We zijn op zoek naar jongeren tusssen de 12 en 18 jaar voor deelname aan het jongeren adviespanel.
Waarom?
Omdat we het fijn vinden om te toetsen:

  • of dat wat we spelen relevant is,
  • of dit nog klopt,
  • of dat aansluit bij hun belevingswereld.

We gaan altijd met jongeren in gesprek op het moment dat we een nieuw stuk maken. We blijven natuurlijk ook scherp als we onze voorstellingen spelen. Maar een vast groepje jongeren waar we af en toe mee kunnen sparren, stellen we enorm op prijs.

Dus ken jij iemand tussen de 12-18 jaar? Laat hen dat dan weten.  Alvast bedankt!

 

jongerenpanel

Insturen vlog > annemarieke@heldertheater.nl

 

Nieuwe voorstelling maken

Veel mensen zijn benieuwd hoe we een voorstelling maken! Daarom nemen we je in deze blog mee in dit proces! Leuk!

Er komt een vraag of we hebben zelf een idee

Het begint meestal met een vraag van een klant. Denk dan b.v. aan scholen, gemeenten, GGD ‘s etc. maar uiteraard hebben we zelf ook ideeën voor een voorstelling over een onderwerp waarvan wij denken ‘daar willen we echt graag iets mee’.

We zijn nu bezig met het maken van de voorstelling met als werktitel: ‘Binnenstebuiten’.
Deze voorstelling gaat over hoe belangrijk de buitenkant is als je jong bent!
Hoe zie ik eruit? Doe ik niet raar, vinden mensen mij leuk, hoor ik wel bij etc. Maar dat er achter de buitenkant van jongeren soms een hele andere binnenwereld verborgen blijft.

Nieuwe voorstelling ‘Binnenstebuiten’

De voorstelling gaat vooral over hoe lastig het is om te weten wie je bent en waar je voor staat om daarna ook nog eens te durven zijn wie je bent met al je zekere en onzekere kanten.

Het beeld van de werkelijkheid vaak gevormd door wat je ziet aan de buitenkant en door bijvoorbeeld wat je ziet op social media maar dat is zeker niet de volledige werkelijkheid. Niemand is altijd vrolijk! Maar het lijkt wel of verdriet, onzekerheid of angst er niet meer mag zijn.

Ontstaan van gedoe en problemen

Als we met z’n allen alleen maar de vrolijke buitenkant laten zien en de andere gevoelens wegstoppen en niet bespreken kunnen we daar last van krijgen. Het kan angststoornissen, dwangneuroses, eenzaamheid of depressie veroorzaken.

Een heel belangrijk onderwerp om te bespreken, vinden wij

Als wij zo een belangrijk onderwerp bespreekbaar willen maken zoeken we samenwerking met professionals die ons de ins en outs van de problematiek leren.

Voor deze voorstelling werken we samen met Jolanda van Gerwe van Join Us www.join-us.nu . Jolanda heeft een methodiek ontwikkeld om eenzame jongeren te leren hoe je van eenzaamheidsgevoelens af kunt komen. De methode leert je vaardigheden om in contact te komen met anderen en hier weer plezier aan te beleven!

De jongeren zelf aan het woord

Waarom is die buitenkant zo belangrijk en waarom is het soms zo lastig om ook je onzekerheden te bespreken?

Om pakkende scenes te kunnen maken hebben we informatie van jongeren zelf nodig. Eerst luisteren, dat is heel belangrijk. We duiken in hun belevingswereld door vragen te stellen. We hebben veel ervaring met jongeren en weten hoe we op de juiste manier de informatie die we nodig hebben boven tafel krijgen.

Voor deze voorstelling zijn we in gesprek gegaan met jongeren in het 3e jaar van een school in Tilburg. Uit deze gesprekken bleek dat bijna iedere jongere problemen ervaart. Problemen met broer of zus, scheidingen, ruzies, kanker of andere ziektes. Maar het delen van deze problemen blijkt ‘een ding’ te zijn.

Dat versterkt onze intrinsieke motivatie om een goede voorstelling te maken.

Jij mag er zijn!

De boodschap die we willen overbrengen is dat iedereen er mag zijn! Helemaal! We willen praten over de maskers, over identiteit (wie en wat ben ik) en over verdriet en angst. Verdriet, angst en onzekerheid hoort bij het leven van iedereen en is dus helemaal niet zo raaaarrrrr!

Doel van de voorstelling

We bepalen het doel van de voorstelling door focuswoorden te benoemen.
• Sociale media/ influencers
• Realistisch en echt!
• Bewust
• Doorbrekend
• Handvatten aanbieden
• Muziek
• Belangrijk nazorg!
• Rol van de contactpersoon op school

Vaststellen van karakters in de voorstelling

Naar aanleiding van de informatie die we via verschillende kanalen hebben verzameld bepalen we welke karakters we nodig hebben voor de voorstelling. Meestal werken we met drie karakters, maar voor deze voorstelling hebben we gekozen voor vier karakters. Spannend is dat wel want dan wordt de voorstelling weer iets duurder. Ook een ding waar je altijd rekening mee moet houden. Het moet wel betaalbaar blijven voor scholen!

We willen dat jongeren zich gaan identificeren met een karakter en we willen daarom genoeg diversiteit in de voorstelling aanbieden. Het leven is immers niet zwart/wit. Dat willen we juist benadrukken. Iedereen en alles mag er zijn.

Een blauwdruk maken

Nadat we de karakters hebben benoemd gaan we een blauwdruk maken van de voorstelling. Uit de informatie die we van de jongeren hebben gekregen filteren we herkenbare situaties die we opsplitsen in scenes.

We vinden het belangrijk dat er een positief gevoel ontstaat. Het gevoel van ‘het is oké’.
We willen jongeren laten nadenken en andere opties aanbieden, maar we willen geen zware voorstelling maken.

We kunnen gaan oefenen

Nu mogen we gaan oefenen en zien hoe onze voorbereiding in de praktijk uitpakt. We gaan oefenen met onze scripts en verdiepen ons in de rol die we mogen spelen.

De uitdaging ligt in de tijd. Veel scholen werken met blokken van 40 tot 50 minuten. Het liefst werken we met blokuren zodat er ook nog tijd is om het gesprek aan te gaan en nazorg te bieden. Maar dit kan niet altijd dus moeten we onze voorstellingen beknopt houden.

Want op het moment dat de bel gaat, zijn we de aandacht van de jongeren kwijt. Wij willen koste wat kost de voorstelling afmaken zodat jongeren met een positief gevoel van ‘het is eigenlijk best oké’ het lokaal verlaten.

Nazorg

Per onderwerp bekijken we hoe we de nazorg regelen. Een voorstelling kan bij iemand heel wat losmaken. Ook al willen we geen zware voorstelling maken het kan voorkomen dat er tijdens een voorstelling tranen vloeien. Wij streven naar interactie met ons publiek en willen iedereen stimuleren erbij te blijven.

Deze jongeren willen we niet aan hun lot overlaten. De nazorg ligt vooral bij de scholen. Maar voor deze voorstelling gaan we samenwerken met twee journalistieke stagiaires Bo en Lisa. Zij zorgen voor een nieuwe vorm van journalistiek waarin ‘het verhaal’ centraal staat. Zij hebben ook een les ontwikkeld die voor en na de voorstelling ingezet kan worden. Ook hebben zij online allerlei info beschikbaar om jongeren nazorg te bieden.

Try-out nieuwe voorstelling

Nu is het moment aangebroken. Op 13 maart spelen we onze eerste try-out. Pas dan kunnen we de hiaten in de voorstelling opsporen en de voorstelling aanscherpen. Een spannend moment voor ons. Wij hebben namelijk goed uitgedacht wat we willen overbrengen en hoe dat we dat willen doen, maar of het ook zo uitpakt is altijd de grote vraag.

We hebben er zin in!

Nieuwe voorstelling voor de ouders

Omdat ouders de eerstaangewezen personen zijn om onderwerpen met hun kinderen te bespreken willen we ook samen met deskundigen voor de ouders een ouderavond in elkaar zetten. Want hoe maak je zo’n lastig onderwerp bespreekbaar? Hoe krijg je ‘toegang’ tot je kind? Willen ze wel met jou praten?

Maar dat is een volgend projectje!

Prijsvraag

Nu alles bijna zover klaar is voor de verkoop hebben we nog een goede naam nodig. Een naam die de lading dekt maar wel vanuit een positieve insteek.

Daarvoor willen we deze keer jouw hulp inschakelen.

Weet jij een goede naam?

Laat het ons weten.
De prijs is nog een grote verrassing, durf jij het aan om je stem te laten horen?

Verkoop

Als de voorstelling is aangescherpt is hij klaar om gespeeld te worden!

We gaan bekijken voor wie de voorstelling interessant is en of er wellicht subsidiemogelijkheden zijn voor scholen om de voorstelling te financieren.

Een voorstelling maken is iets heel anders dan een voorstelling verkopen.
We maken een flyer en zetten de voorstelling op onze website bij ons aanbod.

Maak elk onderwerp bespreekbaar!

Blijf ons volgen.

Meer informatie?

Wil jij net als wij het met jongeren hebben over zaken die je niet zo 1,2,3 ziet? Denk hierbij aan eenzaamheid, depressie en het gevoel hebben dat je er niet bij hoort?

Heb jij toegang tot een groep jongeren waarvoor wij onze voorstelling kunnen geven?
Neem dan contact met ons op of boek direct deze voorstelling.

 

nieuwe voorstelling

Respect & Energie

Ik was 15 jaar en mijn vader was ziek. Hij had niet aangeboren hersenletsel (NAH).
Als er iemand in het gezinsleven ziek is, heeft dit impact op het hele gezin.
Hoe ga je daar dan mee om als puber? Ik wilde vooral niet anders zijn dan alle anderen dus ik negeerde het allemaal een beetje.
Maar betekende niet dat de emoties die ik voelde er niet waren maar ik stopte ze weg. Uiteindelijk heb ik in mijn latere leven daar mee weten te dealen.

Als ik daar eerder over had kunnen praten of als ik het herkende bij iemand anders, dan had me dat toch wel wat gedoe bespaard. Ik weet zeker dat een interactieve voorstelling die dicht bij de realiteit lag mij had geraakt in die periode. Wie weet was het balletje dan anders gaan rollen.


Hester

Ik ben Hester Dadema, oprichtster en eigenaar van Helder Theater. Dit was mijn situatie vroeger. Maar zo kunnen we nog tientallen situaties bedenken waar jongeren ook vandaag in verkeren. Waarin ze misschien ook vastlopen en waarover ze vragen hebben.
Of waarin ze een nog een heleboel niet weten! Situaties waarin communiceren een uitdaging is.

Ervaren en laten zien

Ik ben er heilig van overtuigd dat je een boodschap beter kunt overbrengen als je de ander het gevoel laat ervaren en de situatie daadwerkelijk laat zien. Dat is vele malen krachtiger dan het lezen van een (studie)boek. Onderzoeken bevestigen mijn gevoel.

Ik houd van jongeren. Jongeren zijn in een prachtige fase van ontwikkeling, maar deze ontwikkelfase is niet altijd gemakkelijk voor jongeren. Ze bevinden zich in allerlei ‘nieuwe’ situaties, soms hele onzekere en spannende situaties.
En niet altijd zijn ouders of leerkrachten dan de juiste personen om ze te helpen met het bepalen van keuzes of het ontwikkelen van een mening.

Wij willen deze jongeren met onze theatervoorstellingen raken, informeren en helpen met het vormen van een mening over levenszaken.

Communiceren kun je leren

We maken natuurlijk ook scenes voor ouders die we spelen op ouderavonden op scholen om inzicht te geven in de belevingswereld van hun kinderen. Of we maken scenes voor bedrijven en organisaties over onderwerpen die men graag eens wil aankaarten.

Niet alleen jongeren absorberen de boodschap beter door te ervaren, dat is ook voor volwassenen zo. Hoe jong of oud je ook bent als je situaties voor je ziet die herkenbaar zijn dan ben je veel sneller geneigd om er iets over te zeggen en er iets van te vinden.

Onze trainingsacteurs worden ingezet om volwassenen te laten oefenen met communiceren in diverse situaties.

Respect

Respect voor iedereen die naar onze scenes kijkt is dé belangrijkste factor bij het uitvoeren van onze taak. Respect voor een eigen beleving, respect voor een eigen mening en respect voor hen als persoon.

Wij hebben serieuze oprechte interesse en dat voelen mensen. Daardoor stellen ze zich open en mogen we een gevoel van kwetsbaarheid omturnen naar een gevoel van kracht.

Energie

De energie voelen van de groep is belangrijk om de boodschap goed over te brengen. Soms moet er wat extra energie bij maar in andere situaties mag het juist even wat minder. Onze acteurs stemmen hun energie af op de kijkers en slepen ze mee naar het energieniveau dat past bij de voorstelling, dat is elke keer weer mooi om te ervaren.

Schrijven van stukken over actuele onderwerpen

We schrijven diverse stukken waarin wij altijd denken vanuit de kijker. Ik ben intuïtief en voel goed aan waar de knelpunten zitten als ik een stuk schrijf. Zo lukt het elke keer weer om de vinger op de zere plek te leggen. Wij denken na over actuele onderwerpen maar staan ook open om een theaterscene op maat te schrijven.

Neem daarover gerust contact met ons op.

Respect en Energie

Als ik Helder Theater mag samenvatten in twee krachtwoorden dan zijn dit Respect & Energie. Met de juiste energie en met respect raak je je publiek. En dat is onze drijfveer.
Wij willen mensen raken en aan het denken zetten.

Wie zijn wij?

Anke

Ik ben Anke, trainingsacteur en ondersteunend medewerker. Ik ben getrouwd en heb drie zonen.

In 2014 ontmoette ik Hester, dit voelde gelijk goed! Ik kom vanuit de trainings- en coachwereld en had net mijn opleiding Trainingsacteren afgerond. De openheid en eerlijkheid spreekt mij erg aan en ook de kansen die ik krijg om mezelf te ontwikkelen.

Door het vertrouwen van Hester mag ik soms dingen doen die ik nog nooit eerder gedaan heb. Zo leer ik steeds meer. Een fijne werkrelatie met vertrouwen, eerlijkheid en plezier is voor mij de beste, misschien wel de enige manier om te werken en leren. Dat heb ik hier gevonden!

Zelf leer ik het snelst door ervaring, gewoon door te doen. Daarom ben ik erg enthousiast over het vak trainingsacteren. Dat ik op deze creatieve manier een bijdrage kan leveren aan iemands ontwikkelingsproces is voor mij een enorme uitdaging. Daar beleef ik ontzettend veel plezier aan.

Op kantoor werken we hard maar we hebben het ook gezellig. Heb je vragen over een voorstelling of over trainingsacteren? Bel ons gerust.

Respect en Energie

Annemarieke

Ik ben Annemarieke, allround acteur en ondersteunend medewerker.
Ik kom van de theateropleiding en in 2011 stapte ik Helder Theater binnen. De beste stap die ik ooit heb gezet. Ik voel me helemaal thuis bij Helder Theater.

‘Waar ik tijdens de opleiding het liefst wegliep voor de dramalessen, vind ik het nu juist leuk om te improviseren en in de verschillende rollen te kruipen.’

De eerste keer iets nieuws doen is altijd spannend. Het was toch iets geheel anders dan de musical Spring Awakening waar ik een rol in had. Maar Hester gaf me vertrouwen en geloofde in mij. Dat zorgde ervoor dat ik gewoon ging doen . Ik krijg bij Helder Theater de kans om te blijven groeien.

Bij Helder Theater is het nooit hetzelfde. Dat maakt werken enorm leuk. Ik speel mee in diverse theaterstukken, ik mag meedenken bij het maken van nieuwe voorstellingen en ik assisteer op kantoor.

De openheid en mogelijkheden die mij worden geboden zijn supertof.
Nu ik ook regelmatig op kantoor te vinden ben voel ik mij extra betrokken bij alle facetten van Theater.

Ik vind het fijn om deel te mogen uitmaken van dit team. We spiegelen niet alleen ons publiek maar we houden ook elkaar spiegels voor zodat we blijven groeien.

Meer weten?

Word jij geconfronteerd met een onderwerp en weet je niet goed hoe je dat bespreekbaar moet maken zodat de boodschap ook echt overkomt? Wil jij een onderwerp bespreken met respect en energie?

Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Bekijk onze voorstellingen >
Zit het onderwerp dat jij wilt bespreken er niet bij? Bel even, dan kijken we graag met je mee hoe wij je kunnen helpen.

 

 

page=home
Gaspeldoorn 1
5666 AX Geldrop
06-107 53 230
info@heldertheater.nl
Bezoekadres: 
Winde 11
5667 AX Geldrop
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram