Jouw leven vol verleidingen

De zomervakantie, wintersport, festivals of verenigingskamp… Alle tijd voor feest, vrienden, liefde en seks! Vrije tijd is dé magische tijd voor jongeren waarin ze veel met vrienden optrekken en hun eigen plannen en keuzes maken.

Jouw leven vol verleidingen. Over vrijetijd, alcohol en seks.
Helder Theater speelt een luchtige act over spannende verleidingen in vakanties zoals alcohol en seks. Vanuit een vrolijk decor komen de acteurs in aanraking met verschillende verleidingen waarin ze uiteraard ook graag de mening van de leerlingen horen.

Jouw leven vol verleidingen is een speciaal ontwikkelde act voor de GGD Hart voor Brabant.  De act (scènes) behandelen de onderwerpen alcohol en seks. Deze voorstelling wordt vaak geboekt voor vakantieperiodes omdat jongeren zich dan vaak sneller laten verleiden

Met een professionele gespreksleider
De twee scènes kunnen worden ingezet met een professionele gespreksleider. Dit kan iemand van de GGD zijn of een acteur van Helder Theater. Na en tijdens de scènes worden vragen gesteld aan de leerlingen.

Deze act is geschikt voor groepen tot 50 leerlingen.

Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van ouderavonden en voorstellingen, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.

Heeft u vragen over de voorstelling -Jouw leven vol verleidingen-? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.

Seksualiteit & opvoeden (ouderavond)

Seksualiteit en opvoeden (ouderavond)
Praten over seks met je puber… doet u het? Heeft u vroeger met uw eigen ouders over seks gesproken? Of kreeg u een boekje met uitleg? En zitten onze pubers er eigenlijk wel te wachten. Om te praten over dit onderwerp? Weten ze niet alles al? Praten over seksualiteit en intimiteit met uw kind is lastig, maar wel belangrijk.

Luchtig en Leerzaam – in samenwerking met GGD Sense
Helder Theater verzorgt deze ouderavond samen met een spreker van GGD Sense. Het is een luchtige en leerzame ouderavond die handvatten geeft hoe u met uw kind kunt praten over seks. Ook de feiten rondom seks & jeugd komen aan bod. Met voorbeelden en vragen zoals: ‘Doen ze het echt veel eerder dan dat wij deden? En weten ze nog wel wat liefde is?’

Combinatie onderwerp met alcohol, drugs of social media is mogelijk
De ouderavond seksualiteit kan gecombineerd worden met één van de andere onderwerpen – alcohol, drugs of sociale media.

“Lieverd, ik moet echt eens met je praten…” Zoon: “Waarover?”  Moeder: “Nou, uh, over de bloemetjes en de bijtjes….” Zoon: “MAAAAAAM!! doe normaal, ik ga gamen!”

Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van voorstellingen en ouderavonden, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.

Heeft u vragen over de ouderavond Seksualiteit en opvoeden? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.

Puberbrein (ouderavond)

Puberbrein (ouderavond)
Ouderavond waarbij ouders, door middel van interactief theater, een kijkje nemen in het puberbrein van hun zoon of dochter. Onderwerpen die we deze avond bespreken zijn onder andere: Social media, alcoholgebruik en seksualiteit.

“Maaaaa-m, doe niet zo flauw! Echt iedereen mag dat al hoor!”

Social Media en uw puber
Herkenbare situaties volgen elkaar vanavond in snel tempo op. Herkent u uw zoon of dochter in de sketches over social media? Leest u mee op de Facebook van uw kind? Mag u meekijken op SnapChat? Wat vindt u dan van de foto’s die hij of zij post? Bent u het altijd eens met de sexy kleding of foto’s die doorgestuurd worden?

Alcoholgebruik en uw puber
Ook wordt stilgestaan bij de alcoholinname van de jongeren. Is daar een afspraak over binnen het gezin? Of knijpt u als opvoeder een oogje toe omdat u de discussie liever uit de weg gaat? Veel ouders bieden binnenshuis wel een biertje aan, omdat je dan zicht hebt op de situatie. Is de leeftijdsgrens van 18 jaar niet onverbiddelijk?

Seksualiteit en uw puber
Denkt u dat uw kind al seksueel actief is? Hoe weet u dit zo zeker? Wordt dit thuis openlijk besproken? En wie geeft er tegenwoordig de seksuele voorlichting? Is dit de taak van school, van internet of van de opvoeder?

Een deskundige spreker zorgt voor de theorie over bovenstaande onderwerpen. Opvoeders ontvangen direct een aantal handige tips en tricks.

Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van voorstellingen en ouderavonden, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.

Heeft u vragen over de ouderavond Puberbrein? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.

Wat wil jij eigenlijk?

Roken is slecht voor je, net als alcohol. Dus als je 18 bent, begin je er niet aan. Dat vinden waarschijnlijk veel kinderen in de klas. Maar als jij straks naar de middelbare school gaat, is het dan gemakkelijk om bij je keuze te blijven? Hoe ga jij om met groepsdruk?

Vaak hangt een keuze, die een jongere maakt, vooral af van de vriendenclub. Leerlingen zijn zich vaak niet bewust hoe groepsdruk precies werkt. Kies hij écht zelf of wordt er eigenlijk voor hem gekozen? Want wat gebeurt er als je erbij wilt horen, maar niet zo handig bent met woorden? Daarnaast gaat er natuurlijk gewoon een erg magische spanning uit van alcohol en tabak.

Je niet laten beïnvloeden is moeilijk
Tijdens de voorstelling krijgen de leerlingen verleidelijke aanbiedingen van de acteurs. Je niet laten beïnvloeden, blijkt dan ineens erg moeilijk. Wie blijft er bij zijn standpunt en wie laat zich overhalen of zelfs chanteren door zijn nieuwe vrienden? Alleen het hebben van goede voornemens blijkt niet genoeg als je er graag bij wilt horen.

De acteurs van Helder Theater stippen de verschillende onderwerpen op een speelse, directe manier aan. Steeds wordt de koppeling gemaakt naar de realiteit. Want hoe meer kennis een leerling heeft over groepsdruk, alcohol en tabak, hoe beter ze een weloverwogen keuze kunnen maken in de toekomst.

Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van ouderavonden en voorstellingen, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.

Heeft u vragen over de voorstelling -Wat wil jij eigenlijk-? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.

Over grenzen

Gideon baalt enorm als hij hoort dat hij met die stille, altijd chagrijnige, ‘chick’ moet gaan samenwerken. Heeft hij weer! Nou, dan doet ze ook maar gewoon zijn zin. Wel zo gemakkelijk. Daarnaast hoeft hij waarschijnlijk niet eens door te drammen. Een eigen mening heeft ze toch niet…

Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. In iedere klas zitten veel verschillende persoonlijkheden.

Begrijpt die expressieve, altijd luidruchtige Gideon zijn introverte stille klasgenoot Meike echt niet?

Langzaam krijgt Gideon steeds meer macht als hij met Meike samenwerkt. Soms doet hij het er om. Maar vaak is Meike ook wel erg onderdanig en volgzaam. Of wordt haar gedrag dan verkeerd uitgelegd? Want Gideon is het natuurlijk een populaire, mooie jongen waar iedereen graag mee gezien wordt. Zo lang er geen duidelijk NEE van Meike klinkt, is Meike het met hem eens. Althans, dat concludeert Gideon. Maar vindt hij dat nou echt of is dat ook maar een houding?

Aan het eind van de voorstelling is er ineens toch wel heel veel aan de hand. Hoe houdt deze intimidatie op? Waar kan Meike heen? Hoe lukt het om patronen te doorbreken? En is Gideon zelf eigenlijk wel tevreden met de loop van zaken en alle bijbehorende consequenties?

Het respecteren van grenzen is net zo belangrijk als het aangeven van grenzen. Maar hoe doe je dat, waar kun je dit leren? En waar kun je als jongere heen als je (seksueel) geïntimideerd of gepest wordt? Als iets echt niet ‘in de haak’ is, hoe onderneem je dan stappen?

Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van ouderavonden en voorstellingen, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.

Heeft u vragen over de voorstelling -Over grenzen-? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.

Ben jij er klaar voor?!

‘Seks is leuk, lekker en speciaal. Maar hoe kom je er achter wat je leuk en lekker vindt als je er nog aan moet gaan beginnen?! 

Seks is vaak een lastig onderwerp om over te praten. Helemaal op school en in een klas. Leerlingen zijn vaak erg nieuwsgierig. De eerste keer seksen, hoe is dat echt? Wie vertelt de waarheid zonder betuttelend, gekleurd, stoer of onvolledig te zijn?

Praten over seks en seksualiteit
In deze voorstelling nemen drie acteurs de jongeren mee in een aantal spannende situaties. Er wordt dit uur erg veel gelachen, maar nog veel meer besproken. Praten jongeren wel over seks? En met wie praten ze er dan over? Ook met ouders? Wat is er bekend over seksuele diversiteit? Hoe zou het zijn om een hetero, homo, lesbo of bi te zijn? Kiest iemand daar bewust voor? Wat vindt de omgeving daar van? En kennen de jongeren de risico’s van onveilig vrijen? Is het stom om condooms bij je te hebben of ben je dan juist heel stoer? Wat is een soa? En wanneer loop je kans om er één te krijgen?

Een aansprekende voorstelling waardoor praten over seksualiteit gemakkelijker wordt. En waar jongeren stiekem ook veel van opsteken!

Condooms afrollen oefenen…
Na de voorstelling kan er gekozen worden voor een napraatmoment. Dit kan door de acteurs worden uitgevoerd. Leerlingen worden hier uitgedaagd een condoom af te rollen over een neppenis. Wie doet deze ‘oefening in het donker’ perfect en wint daarmee de prijs?

Sense Soa spreekuur
Ook is het mogelijk dat een verpleegkundige van de GGD het napraatmoment verzorgd en de leerlingen informeert over het SOA spreekuur.

Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van ouderavonden en voorstellingen, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.

Heeft u vragen over de voorstelling -Ben jij er klaar voor-? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.