Ik ben (echt) geen KIND meer! (ouderavond)
Voor: Ouders met Pre- Pubers en Pubers
Door wie: Jongerencoach Oscar Groenewout van Topcoach en drie acteurs van Helder Theate
De puberteit, een mooie tijd maar ook best een pittige en spannende tijd, voor jou als ouder en voor je kind!
Dan wil je vast: Meer weten over hoe jij je puber door de puberteit kunt loodsen en hoe het ook met pubers in het gezin heel gezellig kan zijn! Hoe ga jij met je puber om? Wat werkt er wel en wat echt niet!! Waarin hebben ze je nog wel nodig! (ja je hoort het goed 😊)
Een luchtige en waarschijnlijk herkenbare ouderavond die er voor zorgt dat je weer met goede moed terugkeert naar je puber!
Jongerencoach Oscar Groenewout deelt al zijn geheimen over communiceren met jongeren en drie acteurs van Helder Theater spelen herkenbare pubersituaties uit. Informatie/ theorie en praktijk wisselen elkaar af.
Seksualiteit en opvoeden (ouderavond)
Praten over seks met je puber… doet u het? Heeft u vroeger met uw eigen ouders over seks gesproken? Of kreeg u een boekje met uitleg? En zitten onze pubers er eigenlijk wel te wachten. Om te praten over dit onderwerp? Weten ze niet alles al? Praten over seksualiteit en intimiteit met uw kind is lastig, maar wel belangrijk.
Luchtig en Leerzaam – in samenwerking met GGD Sense
Helder Theater verzorgt deze ouderavond samen met een spreker van GGD Sense. Het is een luchtige en leerzame ouderavond die handvatten geeft hoe u met uw kind kunt praten over seks. Ook de feiten rondom seks & jeugd komen aan bod. Met voorbeelden en vragen zoals: ‘Doen ze het echt veel eerder dan dat wij deden? En weten ze nog wel wat liefde is?’
Combinatie onderwerp met alcohol, drugs of social media is mogelijk
De ouderavond seksualiteit kan gecombineerd worden met één van de andere onderwerpen – alcohol, drugs of sociale media.
“Lieverd, ik moet echt eens met je praten…” Zoon: “Waarover?” Moeder: “Nou, uh, over de bloemetjes en de bijtjes….” Zoon: “MAAAAAAM!! doe normaal, ik ga gamen!”
—
Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van voorstellingen en ouderavonden, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.
Heeft u vragen over de ouderavond Seksualiteit en opvoeden? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.
Puberbrein (ouderavond)
Ouderavond waarbij ouders, door middel van interactief theater, een kijkje nemen in het puberbrein van hun zoon of dochter. Onderwerpen die we deze avond bespreken zijn onder andere: Social media, alcoholgebruik en seksualiteit.
“Maaaaa-m, doe niet zo flauw! Echt iedereen mag dat al hoor!”
Social Media en uw puber
Herkenbare situaties volgen elkaar vanavond in snel tempo op. Herkent u uw zoon of dochter in de sketches over social media? Leest u mee op de Facebook van uw kind? Mag u meekijken op SnapChat? Wat vindt u dan van de foto’s die hij of zij post? Bent u het altijd eens met de sexy kleding of foto’s die doorgestuurd worden?
Alcoholgebruik en uw puber
Ook wordt stilgestaan bij de alcoholinname van de jongeren. Is daar een afspraak over binnen het gezin? Of knijpt u als opvoeder een oogje toe omdat u de discussie liever uit de weg gaat? Veel ouders bieden binnenshuis wel een biertje aan, omdat je dan zicht hebt op de situatie. Is de leeftijdsgrens van 18 jaar niet onverbiddelijk?
Seksualiteit en uw puber
Denkt u dat uw kind al seksueel actief is? Hoe weet u dit zo zeker? Wordt dit thuis openlijk besproken? En wie geeft er tegenwoordig de seksuele voorlichting? Is dit de taak van school, van internet of van de opvoeder?
Een deskundige spreker zorgt voor de theorie over bovenstaande onderwerpen. Opvoeders ontvangen direct een aantal handige tips en tricks.
—
Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van voorstellingen en ouderavonden, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.
Heeft u vragen over de ouderavond Puberbrein? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.
Een vraag die Helder Theater meerdere keren stelt aan de leerlingen van groep 7 en 8.
Wil jij eigenlijk roken, gamen, energie drinken, alchol drinken en hoe ga je om met de druk van een groep?
Weet jij al wat je wilt? Weet je wat de risico’s er van zijn?
Hoe kunnen we kinderen voorbereiden op alle verleidingen die komen op het moment dat ze pubers zijn. Roken, gamen, energie drank, groepsdruk en alcohol. Allemaal zaken die jongeren op de middelbare school misschien wel willen gaan uitproberen. Door de kinderen nu goed te informeren zijn ze voorbereid op wat ze straks te wachten staat en kunnen ze beter een keuze maken waar ze zelf achter staan.
Helder Theater gaat op een speelse manier in gesprek met kinderen van groep 7 en 8 om ze een beeld te geven van wat er zo allemaal speelt op de middelbare school.
Theater scènes, interactie met de leerlingen maken de voorstelling tot een boeiend en leerzaam geheel.
—
Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van ouderavonden en voorstellingen, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.
Heeft u vragen over de voorstelling -Wat wil jij eigenlijk-? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.
Gideon baalt enorm als hij hoort dat hij met die stille, altijd chagrijnige, ‘chick’ moet gaan samenwerken. Heeft hij weer! Nou, dan doet ze ook maar gewoon zijn zin. Wel zo gemakkelijk. Daarnaast hoeft hij waarschijnlijk niet eens door te drammen. Een eigen mening heeft ze toch niet…
Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. In iedere klas zitten veel verschillende persoonlijkheden.
Begrijpt die expressieve, altijd luidruchtige Gideon zijn introverte stille klasgenoot Meike echt niet?
Langzaam krijgt Gideon steeds meer macht als hij met Meike samenwerkt. Soms doet hij het er om. Maar vaak is Meike ook wel erg onderdanig en volgzaam. Of wordt haar gedrag dan verkeerd uitgelegd? Want Gideon is het natuurlijk een populaire, mooie jongen waar iedereen graag mee gezien wordt. Zo lang er geen duidelijk NEE van Meike klinkt, is Meike het met hem eens. Althans, dat concludeert Gideon. Maar vindt hij dat nou echt of is dat ook maar een houding?
Aan het eind van de voorstelling is er ineens toch wel heel veel aan de hand. Hoe houdt deze intimidatie op? Waar kan Meike heen? Hoe lukt het om patronen te doorbreken? En is Gideon zelf eigenlijk wel tevreden met de loop van zaken en alle bijbehorende consequenties?
Het respecteren van grenzen is net zo belangrijk als het aangeven van grenzen. Maar hoe doe je dat, waar kun je dit leren? En waar kun je als jongere heen als je (seksueel) geïntimideerd of gepest wordt? Als iets echt niet ‘in de haak’ is, hoe onderneem je dan stappen?
—
Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van ouderavonden en voorstellingen, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.
Heeft u vragen over de voorstelling -Over grenzen-? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.
‘Seks is leuk, lekker en speciaal. Maar hoe kom je er achter wat je leuk en lekker vindt als je er nog aan moet gaan beginnen?!
Seks is vaak een lastig onderwerp om over te praten. Helemaal op school en in een klas. Leerlingen zijn vaak erg nieuwsgierig. De eerste keer seksen, hoe is dat echt? Wie vertelt de waarheid zonder betuttelend, gekleurd, stoer of onvolledig te zijn?
Praten over seks en seksualiteit
In deze voorstelling nemen drie acteurs de jongeren mee in een aantal spannende situaties. Er wordt dit uur erg veel gelachen, maar nog veel meer besproken. Praten jongeren wel over seks? En met wie praten ze er dan over? Ook met ouders? Wat is er bekend over seksuele diversiteit? Hoe zou het zijn om een hetero, homo, lesbo of bi te zijn? Kiest iemand daar bewust voor? Wat vindt de omgeving daar van? En kennen de jongeren de risico’s van onveilig vrijen? Is het stom om condooms bij je te hebben of ben je dan juist heel stoer? Wat is een soa? En wanneer loop je kans om er één te krijgen?
Een aansprekende voorstelling waardoor praten over seksualiteit gemakkelijker wordt. En waar jongeren stiekem ook veel van opsteken!
Sense Soa spreekuur
Er kan voor gekozen worden dat een verpleegkundige van de GGD het napraatmoment verzorgd en de leerlingen informeert over het SOA spreekuur.
—
Kennis als uitgangspunt
Voor het ontwikkelen van ouderavonden en voorstellingen, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.
Heeft u vragen over de voorstelling -Ben jij er klaar voor-? Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt ons ook via 06-107 53 230.